Στέλιος Κυριακίδης: Η απίστευτη ιστορία ενός ήρωα


Ο Στέλιος Κυριακίδης ταυτίστηκε στη συνείδηση των Ελλήνων με τη συγκλονιστική νίκη του στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 και, στη συνέχεια, με τον μοναδικό αγώνα που έδωσε, αμέσως μετά τη νίκη αυτή, στις ΗΠΑ, για να συγκεντρώσει βοήθεια για τους χειμαζόμενους Έλληνες - η βοήθεια αυτή υπήρξε γενναιόδωρη και έδωσε σε πολλούς Έλληνες (οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν βέβαια βγει από την Κατοχή αλλά εισέλθει στον αιματηρό Εμφύλιο) δύναμη και κουράγιο. Ο μεγάλος αυτός αθλητής έμεινε στην παγκόσμια αθλητική ιστορία ως μοναδικό φαινόμενο αθλητικής στοχο-προσήλωσης (έφτασε στη Βοστώνη πεινασμένος και απροπόνητος, πραγματικός «σκελετός») και εμψύχωσης ενός ολόκληρου λαού, ακριβώς τις πιο δύσκολες ώρες της πρόσφατης ιστορίας του.
Η Ελληνική τηλεόραση, με πρωτοστάτη τον Φρέντυ Γερμανό και πρόσφατα την ΕΤ3 έχει καλύψει την ιστορία του Κυριακίδη που μας φέρνει αντιμέτωπους με μια άλλη Ελλάδα. Το ίδιο και το NBC σε ένα εξαιρετικό (βραβευμένο με Emmy) ντοκιμαντέρ
Για τους βιαστικούς βέβαια, υπάρχει πάντα ένα σύντομο και περιεκτικό  οκτάλεπτο απόσπασμα (click here to view) από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού "Οι εκπομπές που αγάπησα".

Το άγαλμα του Στέλιου Κυριακίδη στην Βοστώνη.
 "Ο Σπύρος Λούης εμψυχώνει τον Στέλιο Κυριακίδη την ώρα του αγώνα"
Κείμενο: Νίκος Σηφάκης
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου