Η Τέχνη συναντά την ιστορία στην Αίθουσα Τέχνης "Καπλανών 5"

Μου αρέσει η τέχνη που συναντά την ιστορία, η τέχνη που την εξηγεί, η τέχνη που την αναβιώνει, η τέχνη που ενίοτε ιστορικά παραπληροφορεί και έχω βέβαια στο μυαλό μου τον περίφημο πίνακα του David με την "Στέψη του Ναπολέοντα", σε κάθε περίπτωση ότι λέγεται τέχνη και ότι λέγεται ιστορία!
Γι'αυτό βρήκα εξαιρετική την ιδέα της Αίθουσας Τέχνης "Καπλανών 5" να οργανώσει μία έκθεση με θέμα τον "Γεώργιο Α". Είναι πολύ σημαντικό τώρα που ένας αιώνας χωρίζει τη γενιά μας από εκείνη την ιστορική περίοδο να ξέρουμε πώς οι νέοι καλλιτέχνες προσλαμβάνουν εκείνη την εποχή και πώς την αναπαριστούν.

Να! για παράδειγμα ο πίνακας της Ειρήνης Βογιατζή. Ο Γεώργιος Α' σε τρεις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Αυτό που τράβηξε την προσοχή μου ήταν η ρακέτα του τένις, ένδειξη κοινωνικής τάξης, αντίληψης και τρόπου ζωής αλλά και ο αθλητισμός που μας παραπέμπει στους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες. Και βέβαια το μαύρο χρώμα, ωσάν η ζωή αυτών των ανθρώπων που εμπλέκονται με την εξουσία να ταυτίζεται με το μαύρο. Τρεις στιγμές που ξεκινούν από ένα ροδαλό πρόσωπο και καταλήγουν σ' ένα παγερό λευκό! Τι αντίφαση αλήθεια!Κείμενο: Ξένη Μπαλωτή
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου