Άγιος Βασίλης έρχεται από...

Ελπίζουμε επάνω στις φούριες σας να μην ξεχάσατε να καθαρίσετε το τζάκι! Ο Άγιος Βασίλης πλησιάζει! Και αν δεν τον παίρνετε στα σοβαρά, το λάθος είναι δικό σας! Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και μάλιστα κουβαλά στην πλάτη του γεωπολιτικές διενέξεις περί της ύπαρξής του 17 ολόκληρων αιώνων. Θέλετε να τις διαβάσετε σε λίγες γραμμές;
Όταν τον 4ο αι. ο Χριστιανισμός επικράτησε στη Δύση για να επιβληθεί επί των Ρωμαίων όρισε την 25η Δεκεμβρίου ως γενέθλια ημέρα του Χριστού και άρχοντα του χρόνου τον Άγιο Νικόλαο από την Λυκία ως προστάτη των παιδιών!
Με τις Σταυροφορίες, 12ο-16ο αι., ο Άγιος Νικόλαος μετακόμισε από την Μικρά Ασία στο Μπάρι της Ιταλίας και στη συνέχεια στην Λωρραίνη. Εκεί, όσοι τον συνάντησαν... τον περιέγραψαν ως μεσήλικα με μακριά γενειάδα και ενδυμασία ιερέα που επισκέπτεται τα παιδιά και τους προσφέρει δώρα!
Όμως τον 17ο αι. ο Άγιος της Λυκίας.τα βρήκε σκούρα. Η «Μεταρρύθμιση» επέβαλε το «χριστουγεννιάτικο δένδρο» και έτσι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις Κάτω Χώρες και να αλλάξει όνομα. Εις το εξής θα λέγεται "Sinte Klaas"!

Αλλά ούτε και τότε ησύχασε! Το 1625 οι Ολλανδοί τον πήραν μαζί τους στην αποικία που ίδρυσαν στην Αμερική, την Nieuw Amsterdam και που το 1664 μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη, και ο "Sinte Klaas" μέσα σε λίγες δεκαετίες έγινε "Santa Claus" και μέσω του Thomas Nast αγαπημένη καρικατούρα!
Μετά, το 1885, «μαθεύτηκε» ότι ζει στον Βόρειο Πόλο και από το 1930 η Coca-Cola με τον Haddon Sublom του «έραψε» και το κουστουμάκι του με σταθερά χρώματα το κόκκινο και το άσπρο!
Έκτοτε, ο Άγιος βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια: στο αμερικάνικο marketing!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!
Κείμενο: Ξένη Μπαλωτή
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου