ΠΙΑΝΟ - ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ της Έφης Αγραφιώτη


"...Νομίζω ότι το κοινό στην Ελλάδα, δεν έχει άλλες παραπλήσιες εργασίες στα χέρια του. Έτσι είναι αυταπόδεικτη η σημασία της εργασίας αυτής για το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό.
Εύχομαι να μην είναι η τελευταία συγγραφική δουλεία της αγαπητής κυρίας Αγραφιώτη, και συγχρόνως αυτή η προσπάθεια αν ανοίξει δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες"
Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο μουσικοκριτικός Αντρέ Πουαζέ το βιβλίο της Έφης Αγραφιώτη  "ΠΙΑΝΟ - ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ" που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κ. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ- Χ. ΝΑΚΑΣ. 
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 2.000 περίπου σημαντικές προσωπικότητες του πιάνου. Σκιαγραφείται η ζωή τους και αναλύονται τα μυστικά της Τέχνης τους. Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου οι Μεγάλοι Παιδαγωγοί και οι Μεγάλοι Μαθητές τους πλέκουν τον καμβά πάνω στον οποίο κεντήθηκαν τριών αιώνων Μουσικές. Ο αναγνώστης μπορεί να βρεί επίσης, χρήσιμα στοιχεία για την πιανιστική τέχνη, όπως, έναν εκτεταμένο κατάλογο δισκογραφίας των σημαντικότερων ερμηνειών, τους μεγάλους διαγωνισμούς πιάνου των διαφόρων χωρών, μια σημαντική βιβλιογραφία κι έναν πλήρη κατάλογο των πιανίστων όλων των εποχών.

Ευτυχώς για μας το βιβλίο αυτό δεν ήταν η τελευταία συγγραφική δουλειά της κ Αγραφιώτη, Ο δεύτερος τόμος με τίτλο 'ΠΙΑΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ" έχει αντικείμενο την ιστορία και το ρεπερτόριο του πιάνου, επικεντρώνοντας το ειδικό ενδιαφέρον του στη μουσική για πιάνο που γράφτηκε από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι σήμερα. Οι συνθέτες του πιάνου, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Λατινοαμερικάνοι και Απωανατολικοί, τα έργα τους, οι ιστορικές συνθήκες, η παρουσία των εξωμουσικών υλικών στη Νέα Μουσική, εμπεριέχονται στην εργασία αυτή, δοσμένα με αφηγηματικό και εύληπτο τρόπο, έτσι που να ενδιαφέρουν όχι μόνο όσους ασχολούνται ειδικά με το θέμα, αλλά και οποιονδήποτε απλό φιλόμουσο ή σπουδαστή του πιάνου.
Δυστυχώς, ακόμη και είκοσι χρόνια μετά, καμία από τις δύο μελέτες δεν άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω έρευνα από άλλους ερευνητές. Η Ελληνική βιβλιογραφία παραμένει ακόμη και σήμερα πάρα πολύ φτωχή πάνω στο θέμα. Τυχερό, μέσα στην ατυχία του βέβαια, το ελληνικό φιλόμουσο κοινό, καθώς έχει στα χέρια του δύο τόμους που περιέχουν στοιχεία που θα απαιτούσαν την σπουδή και την εύρεση δεκάδων πολύγλωσσων βιβλίων.

Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου