ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ... Κονσέρτα για κόρνο του Mozart/Dennis Brain/Karajan/Philharmonia Orchestra 1953

Horn Concertos 1-4 /Quintet
O Mozart συνέθεσε τέσσερα κοντσέρτα για κόρνο και τα αφιέρωσε στον παιδικό του φίλο, κορνετίστα Joseph Leutgeb. Τα έργα ήταν πολύ απαιτητικά για τον κορνετίστα της περιόδου, ο οποίος χρησιμοποιούσε φυσικά (κυνηγετικά) κόρνα, χωρίς βαλβίδες, και έπρεπε να έχει τέλεια τεχνική στην πίεση των χειλιών στο επιστόμιο (για τις τρίλιες), ή για την εισαγωγή του χεριού (μπουνιάς) στην καμπάνα του οργάνου για τον έλεγχο του ρεύματος του αέρα. 
Η ερμηνεία των κονσέρτων από τον Βρετανό κορνετίστα Dennis Brain (1921-1957), υπό την καθοδήγηση του von Karajan και τη σύμπραξη της Philharmonia Orchestra, του 1953, άφησε εποχή, τόσο για την τεχνική αρτιότητα όσο βεβαίως και για την εκπληκτική ερμηνεία των απαράμιλλων μελωδιών του Mozart. Ακούστε εδώ το τρίτο και πιο γνωστό από τα τέσσερα κονσέρτα, αλλά σας παροτρύνουμε να ακούσετε και τα υπόλοιπα:


Horn concerto n°1 K.412
I. Allegro 0:00
II. Rondo. Allegro 4:43
Horn concerto n°2 K.417
I. Allegro maestoso 0:00
II. Andante 6:37
III. Rondo 10:11
Horn concerto n°4 K.495
I. Allegro moderato 0:00
II. Romanze. Andante 8:05
III. Rondo. Allegro vivace 12:33
- απολαύστε ειδικά το τρίτο μέρος του και θαυμάστε την τεχνική αρτιότητα και τη μοναδική ερμηνεία του Brain.Ο εξαίρετος αυτός μουσικός έφυγε από τη ζωή στα 36 του χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (έχασε τον έλεγχο της Triumph TR του και χτύπησε ένα δέντρο). Φανατικός οδηγός σπορ αυτοκινήτων, λέγεται ότι, κατά τη διάρκεια των ιστορικών αυτών ηχογραφήσεων των κοντσέρτων του Mozart, προτιμούσε να βάζει στο αναλόγιο το περιοδικό Autocar αντί της παρτιτούρας και να παίζει ολόκληρο το έργο από μνήμης!

Κείμενο: Νίκος Σηφάκης
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου