Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) ένας Μότσαρτ του καιρού μας.

Κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, εκπρόσωπος της σύγχρονης μουσικής. Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1904 σε έντονα μουσικό περιβάλλον. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Χαλκίδα και συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών όπου αποφοίτησε παίρνοντας το Πρώτο Χρυσό Βραβείο το 1920.  Το 1921 φεύγει για το Βερολίνο με υποτροφία για να συνεχίσει σπουδές στο βιολί. Το εγκαταλείπει όμως σύντομα για να σπουδάσει σύνθεση. Υπήρξε μαθητής του Κ. Βάιλ, του Φ. Γιάρναχ και του Ά. Σένμπεργκ.
Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 επιστρέφει στην Ελλάδα για να ξεφύγει από την καταπίεση του ανερχόμενου ναζισμού όμως συνάντησε όχι μόνο έλλειψη αναγνώρισης αλλά και εχθρότητα και καταπίεση από τους ιθύνοντες της μουσικής. Η Ελλάδα κατά κανόνα τρώει τα αξιόλογα παιδιά της, αλλά εκείνος αδιαμαρτύρητα δέχθηκε μια τελευταία θέση βιολονίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (βλεπ. σχετικό ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ - ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ" 7-2-2013).
Κλεισμένος στον εαυτό, όντας σίγουρος ότι κανείς δεν τον καταλάβαινε, αναπτύξει ένα εντελώς προσωπικό συνθετικό ύφος αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο συνθετικό έργο από το οποίο έχουν σωθεί  περίπου 110 συνθέσεις στο Αρχείο Σκαλκώτα στην Αθήνα. Πεθαίνει ξαφνικά, στις 19 Σεπτεμβρίου από περίσφιξη παραμελημένης κήλης. Δύο ημέρες αργότερα γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, Νίκος.
Η αναγνώριση και η δικαίωση της ιδιοφυΐας του κατέστη δυνατή χάρη στις πολυετείς και επίμονες προσπάθειες του μουσικολόγου Γιάννη Παπαϊωάννου. Η «ανακάλυψή» του μετά τον θάνατό του χαιρετίστηκε, ως διεθνές γεγονός και από εκατοντάδες ξένους κριτικούς, τοποθετήθηκε δε ανάμεσα στους μεγαλύτερους δημιουργούς.
"Ακούσαμε την φωνή ενός μεσογειακού Μπάρτοκ." Daily Telegraph 4 July 1963
"Ένας Μότσαρτ του καιρού μας." W. Busch Musica 1956

Η αναμνηστική πλάκα στην οικία του Νίκου Σκαλκώτα στο Βερολίνο,
στην περιοχή Charlottenburg και στην οδό : Nürnberger Straße 19
Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου