'Αφησαν εποχή... Tchaikovsky Symphony No. 6 ("Pathétique")/Leningrad Phil. Orchestra/Evgeny Mravinsky

Symphony No. 6 "Pathétique". H τελευταία ολοκληρωμένη Συμφωνία του Tchaikovsky παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον ίδιο στο podium στις 16/28 Οκτωβρίου 1893, εννέα μόλις ημέρες πριν τον θάνατό του. Για πολλούς κριτικούς, το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην επιβολή της μοίρας στη ζωή και στον θάνατο. Για άλλους, πρόκειται για το γράμμα αυτοκτονίας του συνθέτη.
Πολλοί εξαιρετικοί Pώσοι μουσικοί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στον τότε «δυτικό κόσμο». Έτσι, οι περισσότερες «δυτικές» ερμηνείες των έργων του Tchaikovsky παρέμειναν επηρεασμένες από τους ερμηνευτικούς τρόπους των βιενέζικων έργων της κλασικής περιόδου, οι οποίες τείνουν σε μάλλον εξισορροπητικές ερμηνείες που δεν αποδίδουν την πληρότητα και το βάθος του πάθους και της έντασης των συναισθημάτων του έργου του βυρωνικού (σύμφωνα με τον Bernard Shaw) Tchaikovsky.
Η ερμηνεία της 6ης Συμφωνίας που διδάσκει εδώ ο Mravinsky (εν πολλοίς άγνωστος την εποχή εκείνη στον "δυτικό κόσμο") έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, προσδίδοντας μια άλλη όψη του αριστουργήματος του Ρώσου μουσουργού. Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λένινγκραντ μπορεί να μην έχουν την τεχνική αρτιότητα των μελών της Φιλαρμονικής της Βιένης—οι τελευταίοι παρουσιάζουν μια επίσης πολύ καλή ερμηνεία του ίδιου έργου υπό τον Abbado—όμως έχουν μοναδικό ήχο, ορχηστρική πειθαρχία και, ναι, πάθος. Η συγκεκριμένη στερεοφωνική ηχογράφηση που ακούτε εδώ είναι του 1960, καταμεσής του ψυχρού πολέμου και συνδέεται άμεσα με την προγενέστερή της μονοφωνική, του 1956. Απολαύστε τον Tchaikovsky σε όλο του το μεγαλείο από μια ερμηνεία που άφησε εποχή!

Κείμενο: Νίκος Σηφάκις
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου