Μικρές Μουσικές Ιστορίες... Dmitri Shostakovitch Leningrad Symphony μια ιστορία πολέμου!


Χειρόγραφο απόσπασμα της συμφωνίας
"Ούτε οι απάνθρωπες επιδρομές, ούτε τα γερμανικά αεροπλάνα, ούτε ακόμη η θλιβερή ατμόσφαιρα της πολιορκημένης πόλης μπορούσαν να εμποδίσουν την ορμή της σκέψης μου... Δούλεψα με υπεράνθρωπη ένταση όπως δεν είχα δουλέψει ποτέ ξανά"

Στρατιώτης αγοράζει εισιτήριο για τις 9/8/1942
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Dmitri Shostakovitch τη δημιουργία της 7ης Συμφωνίας, έργο αφιερωμένο στην πόλη του Leningrad, σύμβολο αντίστασης ενάντια στο Χιτλερικό Ναζισμό. Η σύνθεσή της ολοκληρώθηκε  μέσα στην καρδιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τον Δεκέμβριο του 1941. Προϊόν ή όχι της Γερμανικής εισβολής στην Σοβιετική Ένωση, αποτελεί  ακόμη και σήμερα σημείο διένεξης των ιστορικών. Ο ίδιος ο συνθέτης πάντως αναφέρει ότι είχε άλλους «εχθρούς» της ανθρωπότητας στο μυαλό του όταν συνέθεσε το βασικό θέμα του πρώτου μέρους της συμφωνίας. Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στην πόλη Kuibyshev (σημερινή Σαμάρα) στις 5 Μαρτίου του 1942 με την Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoi και τον Samuil Samosud στο πόντιουμ.


karl Eliasberg πρόβα με την ορχήστρα
Γενική Δοκιμή 

Η πρεμιέρα της συμφωνίας στην πόλη του Leningrand δόθηκε λίγους μήνες μετά, στις 9 Αυγούστου του 1942. Πολεμικά αεροσκάφη πέρασαν την παρτιτούρα στην πολιορκημένη πόλη. O αρχιμουσικός Karl Eliasberg συγκάλεσε σε πρώτη πρόβα την Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Leningrand όπου εμφανίστηκαν μόνο 15 μουσικοί. Απευθύνθηκε έκκληση στην πρώτη γραμμή μάχης για οποιονδήποτε μπορούσε να παίξει μουσικό όργανο. Οι συνθήκες ήταν τόσο απελπιστικές ώστε τρία μέλη της ορχήστρας πέθαναν από την πείνα πριν την πρεμιέρα. Για να μη διακόψουν οι Γερμανοί την εκτέλεση του έργου, προγραμματίστηκε να προηγηθεί σοβιετικός βομβαρδισμός. Οι Ρώσοι στρατιώτες έστησαν  μεγάφωνα για να μεταδοθεί η συμφωνία στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των εχθρικών γραμμών. Δυστυχώς η ιστορική, οπτικοακουστική καταγραφή εκείνης της πρεμιέρας καταστράφηκε μετά από εντολή του ιδίου του Στάλιν. Η μουσική ήταν πράξη πολέμου.
Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

2 σχόλια:

  1. Σημαντικές πληροφορίες που δεν γνώριζα.
    Πριν λίγες μέρες είχα την ταινία μικρού μήκους Gloria Victoria που είναι μια θαυμαστή εικαστική εικονογράφιση αυτής της υπέροχης συμφωνίας.
    (Εμένα μ' αρέσει βέβαια με άλλη ενορχήστρωση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον, μόλις πήρα μια μικρή γεύση από την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή