Πολιτιστικός Οκτώβρης 2014... Θέατρο, Μουσική, Χορός...


Θέατρο, μουσική, χορός για μικρούς και μεγάλους για να μην πλήξετε ούτε μια μέρα μέσα στο μήνα! Ραντεβού τον επόμενο!


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ  - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 Πρώτη Παράσταση 26 Σεπτεμβρίου 2014
Το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, που γράφτηκε στο Άμστερνταμ το 1936, είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του κεντρικού ήρωα γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία, αφού, για να εδραιωθεί στο χώρο του, συμμαχεί με τον «διάβολο» έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.


9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη 
Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης εντυπωσίασε και συγκίνησε χιλιάδες θεατές και καταγράφηκε ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα του 2012. Με τη μουσική των Μίκη Θεοδωράκη και Gustav Mahler κυρίαρχη και παρούσα, ερμηνευμένη από την 18μελή ορχήστρα Academica, και ένα θίασο τριάντα ηθοποιών, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει ανανεωμένη μια ιστορική παράσταση – ντοκουμέντο. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου.
Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακολουθώντας μια κινηματογραφική αφήγηση, επεξεργασμένο για μια δίωρη παράσταση, ζωντανεύει με τη βοήθεια φωτισμών, video, κίνησης, σιωπών και κραυγών απελπισμένων ανθρώπων. Ξαναφέρνει στη μνήμη ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν τη μεταπολεμική Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Ανακαλεί με τρόπο μοναδικό την ιστορική μνήμη.Εκκατομύρια άνθρωποι κάθε εθνικότητας εξοντώθηκαν με φρικιαστικό τρόπο , στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης. Θέμα του έργου, η ζωή των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. 
Η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Γ Ράιχ , καταγράφεται από στην ανεπανάληπτη πένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με ρεαλισμό, ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα.


9 Οκτωβρίου 2014
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β. & Μ.Θεοχαράκη
O πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος μετά από πολυετή ενασχόληση του ως μουσικός με την εκτέλεση, διασκευή και σύνθεση έργων εμπνευσμένων από το αργεντίνικο τάγκο, καθώς και την λατινοαμερικάνικη μουσική επαναλαμβάνει το ρεσιτάλ πιάνου που παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα είναι  εμπνευσμένο και πάλι σχεδόν αποκλειστικά από τον Astor Piazzolla.9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/20:30  
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ΓΕΦΥΡΕΣ – ΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ Ι
Με τους προδρόμους της στην αρχαία ελληνική μουσική, η κιθάρα με τη σύγχρονη μορφή της δίνει τα πρώτα ίχνη της στην ισπανική μουσική του 15ου αιώνα, αναπτύσσοντας μέχρι τις μέρες μας ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο.
Οι «Γέφυρες» δίνουν φέτος ιδιαίτερο χώρο σε αυτό το όργανο, που συνδέει τόσο δημιουργικά την έντεχνη με τη λαϊκή μουσική.
Στη σειρά Μέρες Κιθάρας παρουσιάζονται έλληνες κιθαρίστες, οι οποίοι εκτός από δεξιοτέχνες ερμηνευτές είναι και δάσκαλοι με σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Οι μαθητές τιμούν το δάσκαλο με μια συναυλία-πρόλογο που πραγματοποιείται νωρίτερα στον ίδιο χώρο.


Μπαλέτο 
Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν
Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
10, 12, 15, 16 Οκτωβρίου 2014
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ώρα έναρξης: 20.00

Μετά τις τέσσερις sold out παραστάσεις του Μαΐου στο υπέροχο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ο Ερωτευμένος Σοπέν του Γιαννίκ Μποκέν με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, επιστρέφει στον τόπο του... εγκλήματος. Η ονειρική χορογραφία του Μποκέν πάνω στην ρομαντική μουσική του Σοπέν, την οποία ερμηνεύει συνταρακτικά ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, συγκίνησε και αγαπήθηκε από το πολυπληθές κοινό. Έτσι, η παραγωγή του Μπαλέτου της Λυρικής επαναλαμβάνεται για τέσσερις παραστάσεις τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την συνεχιζόμενη συνεργασία Λυρικής και Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία μας επιφυλάσσει και άλλες ενδιαφέρουσες παραγωγές στο άμεσο μέλλον.ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Πρώτη παράσταση 10 Οκτωβρίου 2014
Με αφορμή κάποιους από τους ήρωες του Δεκαήμερου του Βοκάκιου, δημιουργείται ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα. Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης, ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Mας μεταφέρουν σ έναν χωρόχρονο όπου το καρδιοχτύπι της «πρώτης φοράς» συνυπάρχει με την αμηχανία, το δέος και την προσμονή για το άγνωστο. Και, τέλος, μας αποκαλύπτουν στιγμιότυπα από τις πιο συγκινητικές και πιο αστείες καταστάσεις των ερωτικών τους περιπετειών για να μας μυήσουν σ έναν έρωτα γήινο, απαλλαγμένο από την αμαρτία. 
Η παράσταση έκλεισε την άνοιξη του 2014 με ουρές στα ταμεία και λίστες αναμονής.
11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/19:55 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης
H αριστουργηματική όπερα του Βέρντι, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ, ανεβαίνει στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης σε σκηνοθεσία του Adrian Noble. Τον απαιτητικό, φωνητικά και ερμηνευτικά, ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ υποδύεται η μεγάλη σταρ της όπερας Anna Netrebko. Δίπλα της ως Μάκβεθ ο Željko Lučić.12-15 Οκτωβρίου 2014
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
20:30 Κεντρική Σκηνή
Aυτό που κάνει τη δουλειά των DV8 να ξεχωρίζει – ήδη από την ίδρυση της ομάδας, το 1986– είναι η ενασχόλησή τους με σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέματα, η εις βάθος διερεύνησή τους και η αποκαλυπτική παρουσίασή τους στη σκηνή. Διακρίνονται επίσης για τη βαθιά ειλι κρίνεια με την οποία μεταφέρουν στην παράσταση κάθε πτυχή του θέματος, ακόμα και την πιο δυσάρεστη, την παντελή έλλειψη πολιτικής ορθότητας και υποκριτικού καθωσπρεπισμού και τη βαθιά επίγνωση του ότι όσο πιο ειλικρινά παραδεχτούμε τα λάθη μας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.
Η δραματουργία τους είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός από «ωμούς» διαλόγους, «ντοκυμανταιρίστικο» κείμενο, κίνηση γεμάτη ένταση και λυρικές χορογραφικές εξάρσεις. Το έργο John βασίζεται σε συνεντεύξεις 50 αντρών. Ο χορογράφος της ομάδας Λόυντ Νιούσον τούς ζήτησε να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις για την αγάπη και το σεξ.
Ο Τζων είναι ένας συνηθισμένος άντρας και η ιστορία του περιλαμβάνει αγώνα για επιβίωση, βία, έγκλημα και απρόσμενες εξελίξεις. Είναι μια ιστορία εκπληκτική, ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική. Μια ακόμα παράσταση των DV8 που θα γίνει κλασική12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/19:00  
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- John Williams: Αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας «Στενές επαφές τρίτου τύπου»
- Michael Giacchino: Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek into Darkness»
- James Horner: Μουσική από την ταινία «Άλιενς, η επιστροφή»
- Jerry Goldsmith: Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Άλιεν»
- Don Davies: Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «The Matrix»
- Jerry Goldsmith: Θέμα από τη μουσική της ταινίας «Capricorn One»
                            Σουίτα από τη μουσική της ταινίας «Star Trek»
- John Williams: Αποσπάσματα από τη μουσική της σειράς ταινιών 
«Ο πόλεμος των άστρων»14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/20:30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μια πολυαναμενόμενη συναυλία μουσικής δωματίου
- Σονάτα αρ. 1 σε σολ μείζονα, έργο 78
- Σονάτα αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 100
- Σονάτα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 108
15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/20:30 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ παρουσιάζει δύο εμβληματικά έργα του τιτάνα της μουσικής Λούντβιχ βαν Μπετόβεν καθώς και άριες με χαρακτήρα ηρωικό από το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο.- Ludwig van Beethoven: Εισαγωγή “Egmont”
- Wolfgang Amadeus Mozart: Άρια του Ιδομενέα, “Fuor del mar…” από την όπερα Idomeneo, δεύτερη πράξη 
- Jules Massenet: Άρια “Ô noble lame étincelante...” από την όπερα Le Cid, πρώτη πράξη 
- Giuseppe Verdi: Άριες “Ah si, ben mio...” και “Di quella pira...” από την όπερα Trovatore, τρίτη πράξη 
-  Ludwig van Beethoven: Έβδομη Συμφωνία
Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/21:15 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ROYAL OPERA HOUSE CINEMA – THE ROYAL BALLET
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Royal Opera House του Λονδίνου 
της παράστασης της 16ης Οκτωβρίου
Από τη γαλλική νουβέλα του 18ου αιώνα και τις όπερες του Massenet και του Puccini, η  τραγική ιστορία της Μανόν περνά στο χορό. Ο Leighton Lucas και η βοηθός του Hilda Gaunt χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το έργο του Massenet έφτιαξαν τη μουσική για το ομώνυμο μπαλέτο που δημιούργησε ο Kenneth MacMillan. Η Μανόν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χορογραφίες στο ρεπερτόριο του Royal Ballet.


17 Οκτωβρίου 2014
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
20:30 Κεντρική Σκηνή
Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση όλων των Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του Μπαχ από την Καμεράτα με όργανα εποχής στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012, η διεθνώς καταξιωμένη ορχήστρα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, υπόσχονται άλλη μια μοναδική εμπειρία με τη μουσική του πολυαγαπημένου Γιόχαν Σεμπάστιαν.18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/19:55 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκη. Στη νέα αυτή παραγωγή του διαχρονικού αριστουργήματος του Μότσαρτ, ο σκηνοθέτης Richard Eyre τοποθετεί τη δράση στη Σεβίλλη του 1930, σε μια έπαυλη του 18ου αιώνα. Εντυπωσιακός ως Φίγκαρο ο μπασοβαρύτονος Ildar Abdrazakov, πλαισιώνεται από ένα διαλεχτό καστ, που περιλαμβάνει τη Marlis Petersen ως Σουζάννα, τον Peter Mattei ως Κόμη, την Amanda Majeski στο ρόλο της πολύπαθης Κόμησσας και την Isabel Leonard ως Κερουμπίνο.


19,26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/11:30 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μετά τη θερμή ανταπόκριση, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η ευρηματική παράσταση της ομάδας Κοπέρνικος για παιδιά 4-9 ετών. Σχεδιασμένη ειδικά έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκονται πολύ κοντά στους ηθοποιούς και παράλληλα να εξοικειωθούν με την έννοιες της Βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας.ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ 
23 Οκτωβρίου 2014

Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Το Galan Trio θα παρουσιάσει τα δύο ομορφότερα και απαιτητικότερα τρίο για πιάνο που συνέθεσε ο Johannes Brahms. Θα ακουστεί η σπάνια πρώτη εκδοχή (1854) του τρίο για πιάνο αρ.1, έργο 8 σε Σι Μείζονα και το δραματικό αρ.3, έργο 101 σε ντο ελάσσονα.23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014/20:30 
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στην εποχή μας, μέσω της εντυπωσιακής άνθησης που γνωρίζει η μπαρόκ μουσική, η τέχνη των κόντρα-τενόρων έχει φτάσει στο ζενίθ της αποκτώντας φανατικούς φίλους ανά τον κόσμο. Τέσσερεις από τους κορυφαίους κόντρα τενόρους που διαπρέπουν διεθνώς, με εντυπωσιακές φωνητικές ικανότητες και συχνά εξωπραγματική φωνητική έκταση, υπόσχονται μια αξέχαστη μουσική εμπειρία ερμηνεύοντας δεξιοτεχνικές άριες και σύνολα από τον μυθικό κόσμο της Όπερας του 18ου αι.Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, έχοντας διαπρέψει διεθνώς στο σχετικό ρεπερτόριο, τους πλαισιώνει με υπέροχα κοντσέρτα των Handel, Vivaldi και Hasse. To πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει διεθνώς σύντομα, ενώ θα παρουσιαστεί στο Théâtre Champs Elysées στο Παρίσι, στο Teatro Real της Μαδρίτης και στην αίθουσα CRR στην Κωνσταντινούπολη.

Max-Emanuel Cencic, Xavier Sabata, Vince Yi, Yuriy Mynenko κόντρα τενόροιΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Από Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
Πολιτική μουσική πράξη παντός καιρού
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σωκράτης: ο Σταμάτης Κραουνάκης
Κατήγοροι - Μαθητές: Σπείρα Σπείρα
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα - Σπείρα επαναλαμβάνουν για δεκαέξι παραστάσεις την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, μετά από γενική απαίτηση όσων δεν  πρόλαβαν να το δουν. Με διθυραμβικές κριτικές και συρροή κόσμου και μετά από παράταση παραστάσεων τον Ιούλιο 2014, «Η αληθινή  απολογία του Σωκράτη»  επανέρχεται, καταθέτοντας δυναμικά μέσα στην εποχή, τους λόγους και τις αιτίες του ανεβάσματός της σε μουσική παράσταση.
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
24, 25, 26, 31 Οκτωβρίου 2014
1, 2, 8, 9 Νοεμβρίου 2014
Θέατρο Ολύμπια Ώρα έναρξης: 20.00

Με μια μεγαλοφυή σύλληψη του Μότσαρτ, την όπερα Έτσι κάνουν όλες, σε νέα παραγωγή, ξεκινά για την Εθνική Λυρική Σκηνή η καλλιτεχνική περίοδος 2014-15. Πρόκειται για μια κωμωδία με θέμα την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, η οποία ξεσήκωσε τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και θεωρήθηκε τολμηρή όχι μόνο στην εποχή της, αλλά ακόμα και στον 19ο αιώνα. Διευθύνουν οι Μίλτος Λογιάδης και Ζαν Κριστόφ Σαρρόν, σκηνοθετεί η Ροδούλα Γαϊτάνου. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία της ΕΛΣ και ένα εξαιρετικό καστ Ελλήνων διακεκριμένων Μονωδών.ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Πρώτη παράσταση 24 Οκτωβρίου 2014
Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου σε μια  διασκευή του θεατρικού συγγραφέα Άκη Δήμου. Έρωτες, αμφιβολίες, μυστικά και ψέματα μιας Αθήνας που θυμίζει το σήμερα και προκαλεί το ενδιαφέρον του σύγχρονου θεατή. Σρεκ το μιούζικαλ  Βασισμένο στην ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWork και στο βιβλίο του William Steig
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
Πρώτη παράσταση 24 Οκτωβρίου 2014
Σε ένα μακρινό και κάπως ασυνήθιστο βασίλειο, η κατάσταση αλλάζει όταν ένας παράξενος ήρωας εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τη δυναμική πριγκίπισσα, Φιόνα. Και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο χάρη σ΄ έναν πολυλογά γάιδαρο, έναν νευρικό κακό, ένα σνομπ μπισκότο και μια ντουζίνα παραστρατημένους ήρωες παραμυθιών. Ποιος θα ξεμπλέξει το κουβάρι; Μα ποιος άλλος από τον Σρεκ, τον απόλυτο ήρωα!ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Πρώτη παράσταση 30 Οκτωβρίου 2014
«Πώς οι Γερμανοί ανέχονταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαχνε ο Χίτλερ;»
Η ερώτηση απευθύνεται από μια μαθήτρια γυμνασίου του Πάλο Άλτο στον κύριο Τζόουνς, καθηγητή της Ιστορίας, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60.  Αντί για απάντηση, ο καθηγητής προτείνει ένα ανατρεπτικό πείραμα, με στόχο την κριτική προσέγγιση  των γεγονότων. Καθώς το πείραμα περνάει στην εφαρμογή του, μαθητές και καθηγητής εμπλέκονται σε ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι ρόλων, που τους βυθίζει στη δίνη ενός επικίνδυνου μηχανισμού εξουσίας. Η εμπειρία του πειράματος θα τους οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις και θα τους φανερώσει το αδυσώπητο πρόσωπο του φασισμού.  Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου