"ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"... Προσκύνημα στη Θράκη των Ελλήνων

Επιμέλεια Εξωφύλλου
Γιώργος Κωνστάντζος
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου η παρουσίαση του βιβλίου "Μουσουργοί της Θράκης". 'Ελληνες μουσουργοί που είτε γεννήθηκαν, είτε δραστηριοποιήθηκαν στη Θράκη, υπηρέτες της Βυζαντινής, της Ανατολίζουσας αλλά και της Δυτικής μουσικής, ξετυλίγουν ένα κουβάρι μουσικής ιστορίας δύο περίπου αιώνων (19ος & 20ος αιώνας) με αναφορές στη μουσική εκπαίδευση και το καλλιτεχνικό περίγυρο της περιοχής. Γνωστά και άγνωστα ονόματα μουσουργών αναδύονται από την ιστορική λήθη σε μια συλλογή ανυπολόγιστης πολιτισμικής αξίας και καταγράφονται για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και έρευνας. Ανάμεσά τους ονόματα όπως εκείνα του Μάνου Χατζιδάκι, του Αργύρη Κουνάδη, της Σοφίας Βέμπο αλλά και πολλών άλλων ξεχασμένων μουσουργών.
    Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου
Αντωνία Καλογήρου (φωνή)
Θανάσης Τρικούπης (πιάνο)
Το ερευνητικό αυτό πόνημα, απόρροια κρατικής πρωτοβουλίας από μέρους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας 'Εβρου, φτάνει στα χέρια του αναγνώστη ως προϊόν συνεργασίας και προσωπικής έρευνας του Γιώργου Κωνστάντζου, του Θωμά Ταμβάκου και του Αθανάσιου Τρικούπη. 
Ο αναγνώστης κρατά στα χέρια του ένα έργο θησαυρό για την μουσική αλλά και την πολιτιστική μας παράδοση. Μια σειρά από ανέκδοτες φωτογραφίες συνθετών, μουσικών συνόλων της εποχής αλλά και μουσικών εκδόσεων διανθίζουν ευχάριστα το λεύκωμα που μαζί με μουσικά δείγματα της εποχής, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, εκπλήσσουν ευχάριστα τον αναγνώστη-ακροατή.
Παραθέτουμε εδώ μέρος του οπτικοακουστικού υλικού που οι συγγραφείς και οι συντελεστές του έργου είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσουν, καθώς το βιβλίο διατίθεται αυτή τη στιγμή μόνο σε πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς όπως ωδεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια κτλ.

Χαρακτηριστικά μουσικά δείγματα από τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έκδοση του βιβλίου "Μουσουργοί της Θράκης".

'Ανθιμος Νικολαϊδης (1795?-1865): "Του Δείπνου Σου του Μυστικού"
Χορωδιακό Εργαστήρι Αθηνών JohnTrevit (εκκλησιαστικό όργανο) Γιάννης Μαντάκας (διεύθυνση χορωδίας).
Κωνσταντίνος Χαρικιόπουλος (πριν από το 1860 -;): Allegro moderato για εκκλησιαστικό όργανο
Θανάσης Τρικούπης (εκκλησιαστικό όργανο).
Πέτρος Ζαχαριάδης (1860 -;) Valse Impromptu op. 1, no.2 
Θανάσης Τρικούπης (πιάνο)
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Ζαχαριάδης ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1889 με Δίπλωμα Σύνθεσης. Υπήρξε ο πρώτος 'Ελληνας, απόφοιτος του Κονσερβατορίου της Βιέννης. Συνέχισε τις σπουδές του - μετά από διακοπή για οικονομικούς ίσως λόγους - ως υπότροφος από το κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Στεργίου Δούμπα.
Νότης Σαντοριναίος (1912-1976): "Η Ψυχούλα"
Αντωνία Καλογήρου (φωνή) Θανάσης Τρικούπης (πιάνο)
Ηλίας Ξανθόπουλος (1923-2005): 'Εργο για κιθάρα (Πρελούδιο, Ι, ΙΙ)
Βαγγέλης Καψάλης (κιθάρα)
Τηλέμαχος Μεταλλινός (1926-2011): "Απεικονίσεις (ΙΙΙ)"
Θανάσης Τρικούπης Πιάνο


 Valse de Constantinople
Οι 80 Ελληνικαί Δημοτικαί Μελωδίαι του Περικλή Μάτσα,
Κωνσταντινούπολις 1880 ΜΕΛΜΟ

Ορέστης Τσαλαπατάνης "Στην ευμορφία της"


Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου "Αρίων" Σαράντα Εκκλησιών

Μινιατούρα χειρογράφου με τις μορφές του Πέτρου του Φύγα, του Δανιήλ του Λαμπαδαρίου του Ιωάννη Πρωτοψάλτη και του Ιάκωβου Πρωτοβάλτη. Από το βιβλίο του Μ. Χατζηγιακουμή: Η εκκλησιαστική μουσική του Ελληνισμού μετά την 'Αλωση  Κ.Ε.Ε. Αθήνα 1999

Αχχιλέας Καρακάσης με την ορχήστρα πνευστών του Μουσικού Συνδέσμου Κιανέων
Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου