Μικρές Μουσικές Ιστορίες... Dmitri Shostakovich/Piano Concerto Νo 2 από δώρο γενεθλίων στην Fantasia του Disney και στη Μουσική Γεωγραφία της ΝΕΡΙΤ.


Dmitri & Maxim Shostakovich 

Αλήθεια ποιο παιδί σήμερα ονειρεύεται για δώρο γενεθλίων το δικό του πιάνο κονσέρτο; Ο Dmitri Shostakovich έγραφε κατά καιρούς έργα για τα παιδιά του.  Ένα concertino για δύο πιάνα ήταν το πιο σύνθετο έργο αναφέρει ο γιος του Maxim. Εκείνος όμως  ονειρευόταν "a big, serious piano concerto". Τελικά το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Με τα πολλά  ο Shostakovitch γράφει  και φυσικά του αφιερώνει για τα  19 γενέθλιά του το 2ο Κονσέρτο για πιάνο. Η πρεμιέρα του έργου έγινε  στις 10 Μαΐου 1957 ημέρα των γενεθλίων του Maxim με τον ίδιο τον νεαρό στο πιάνο. H δυναμική ερμηνεία του και μόνο του εξασφάλισε την είσοδό του στο Κονσερβατουάρ της Μόσχας.  

 O Dmitri Shostakovich με τα παιδιά του

Ο Παναγιώτης Θεοδοσίου σε πρόσφατο άρθρο του στο δικτυακό περιοδικό TAR  σημειώνει ότι το κονσέρτο βασίζεται σε ένα σενάριο εμπνευσμένο  από μικρές καθημερινές αλήθειες της παιδική ηλικία του Maxim.

"Ο πατέρας του δίδασκε πώς συνθέτουμε, τις φόρμες, τις μετατροπίες, τα ηχοχρώματα. Πώς με τις νότες μπορούμε ακόμα και να περιγράψουμε ένα παιχνίδι με τα στρατιωτάκια μας" ..."ο πατέρας γράφει στο πεντάγραμμο για την χαρούμενη αθωότητα του μικρού παιδιού που από μωρό γίνεται ένας μικρός συνάδελφος".

‘Εκτοτε το κονσέρτο πέρασε από πατέρα σε γιο και από γιο σε εγγονόΟ Maxim Shostakovich, ως διακεκριμένος διευθυντής ορχήστρας πλέον, διευθύνει και ηχογραφεί  το "δώρο" του αυτή τη φορά όμως με τον γιο του  Dmitri (juniorσε ρόλο σολίστα (click here to listen).
Maxim,  Dmitri (junior) & Dmitri Shostakovich


Το έργο αυτό καθ’ αυτό είναι ίσως το πρώτο του συνθέτη, απελευθερωμένο από το βάρος του Σταλινισμού. Χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και απλότητα - ειδιαίτερα το δεύτερο μέρος - που αρμόζει στη μουσική ιδιοφυΐα του Shostakovich. Το 2000 οι παραγωγοί της Disney επιλέγουν το πρώτο μέρος του για να ντύσουν μουσικά την ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτη στην νέα έκδοση της κινηματογραφικής ταινίας  Fantasia.  

Στη χώρα μας το έργο αυτό δεν ακούγεται συχνά. Το Ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει  ανάμεσα σε άλλα έργα της Ρωσικης μουσικής, στα πλαίσια της τηλεοπτικής εκπομπής «Μουσική Γεωγραφία». (click here to view). Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ συμπράττουν δύο διαπρεπείς Έλληνες μουσικοί, η πιανίστα Έφη Αγραφιώτη και ο διευθυντής ορχήστρας Ερρίκος Φρεζής


'Eφη ΑγραφιώτηΕρρίκος ΦρεζήςΚείμενο Επιμέλεια Παρουσίασης:
Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου