Toulouse Lautrec "The Art of Cuisine"


Reine de Joie by Henri de Toulouse-Lautrec – 1892 

Ο διασήμος Γάλλος ζωγράφος Toulouse Lautrec σας προσκαλεί στην κουζίνα για να μαγειρέψετε "Κοτόπουλο Marengo". Παλιά γαλλική συνταγή που δημιουργήθηκε προς τιμήν της νίκης του Ναπολέοντα στη μάχη του Merengo. 
"Put in a saucepan some olive oil, a crushed clove of garlic; beat and brown pieces of chicken.
When these pieces are a good golden color, take them out and make a roux  with a spoon of flour.
When the roux is well browned, moisten with good bouillon, put back the pieces of chicken, salt, and pepper, and let simmer on a low flame.
Half an hour before serving, add some sauteed mushrooms,  a few spoons of tomato puree, and pitted olives. Just as you serve, sprinkle with croutons of bread fried in butter.
2 tbs oil, 1 tbs flour, 1 cup chicken stock 1/2 lb. mushrooms sliced and heated in 2 tbs tomato puree and 1/4 cup black olives"

Η συνταγή, μαζί με άλλες 197, βρίσκεται στη συλλογή του Lautrec "Τhe Art of Cuisine". Εκδόθηκε το 1966 πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του από τον Maurice Joyant ο οποίος φρόντιζε πάντα για την διάθεση των έργων του Lautrec. Ο χαρακτήρας το βιβλίου αντιπροσωπευτικός της ιδιοσυγκρασίας του Lautrec
"Having killed some marmots sunning themselves belly up in the sun with their noses in the air one sunrise in September, skin them and carefully put aside the mass of fat which is excellent for rubbing into the bellies of pregnant women… Cut up the marmot and treat it like  stewed hare which has a perfume that is unique and wild."



Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου