Γιάννης Κωνσταντινίδης ο "γνωστός" μας "άγνωστος"

Την χρονιά που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 111 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Σήμερα συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατό του (21 Αυγούστου 1903 - 17 Ιανουαρίου 1984). 
Η ιστορία γύρω από την ζωή και το έργο του έχει ειπωθεί αρκετές φορές από εξαιρετικούς αρθρογράφους και αναλυτές. Για το ευρύ κοινό ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, παραμένει ένας άγνωστος συνθέτης καθώς είναι λίγοι εκείνοι που τον έχουν συνδέσει με πολύ γνωστά τραγούδια. Δισκογράφησε, με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, αγαπημένες μελωδίες  όπως το "Ξύπνα αγάπη μου", "Χτες το βράδυ", "Λίγα λουλούδια', "Ζητώ να σε ξεχάσω", "Σ' αγαπώ",  "Θα ξανάρθεις", "Λες και ήταν χτες", "Θα 'ρθω μια νύχτα με φεγγάρι", "Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα" κ.α.

Όσο για το λόγιο μουσικό του έργο, αυτό χαίρει εκτίμησης από ένα πολύ περιορισμένο κοινό. Στο πέρασμα του χρόνου το έργο αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του, έχει ηχογραφηθεί και καταγραφεί. Tο 2011 κυκλοφόρησε δίσκος ακτίνας, από ηχογράφηση που χρονολογείται το 1995, που περιέχει 30 τραγούδια του συνθέτη ερμηνευμένα από την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου (click here to listen).


Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου