Για τον John Tavener

John Tavener (28 Ιανουαρίου 1944 - 12 Νοεμβρίου 20130), ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Άγγλους συνθέτες, γνωστός για τις θρησκευτικές του συνθέσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968, στα 24 του, ως "η μουσική αποκάλυψη της χρονιάς", σύμφωνα με τον Guardian. Έργα του όπως η δραματική καντάτα "Η Φάλαινα" (του 1966) θεωρήθηκαν πρωτοπόρα για την εποχή - οι Beatles μάλιστα επέμειναν να ηχογραφηθεί για πρώτη φορά στο δικό τους στούντιο. Οι θεολογικές του αναζητήσεις τον έκαναν να στραφεί στη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, βαφτίστηκε μάλιστα το 1977. 

Τα έργα που ακολούθησαν αυτή την περίοδο είναι λιτά και σαφώς επηρεασμένα από την ορθόδοξη μουσική παράδοση. Αξίζει να ακούσετε το "Τραγούδι για την Αθηνά", το οποίο εκτελέστηκε στην κηδεία της Lady Diana.
Θα μείνουμε, όμως, σε ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό του έργο, "The Protecting Veil" ("Η Σκέπη"), για τσέλο και ορχήστρα εγχόρδων. Η σύνθεση πρωτοεκτελέσθηκε από τον τσελίστα Steven Isserlis και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στα Proms του 1989 και είναι, κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη εκτέλεσή του μέχρι σήμερα. 
Απολαύστε μια υπέροχη μουσική και αφεθείτε στους συμβολισμούς της απόλυτης απλότητας.

Κείμενο: Νίκος Σηφάκης
Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία ΤσαγκάρηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου