Δέκα μοναδικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο!

Μια βιβλιοθήκη δεν είναι αποθήκη ξεχασμένων βιβλίων! Είναι χώρος πολιτισμού, που οφείλει να προκαλεί το κοινό, αναγνώστες και μη, για να διαβάσουν και να σκεφτούν.  Σας προκαλούμε να γνωρίσετε δέκα μοναδικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Μην αφεθείτε μόνο στην ομορφιά της εικόνας επισκεφθείτε τις έστω και δικτυακά.






















Η βιβλιοθήκη Clementinum είναι ένα ιστορικό συγκρότημα κτηρίων στην Πράγα που φιλοξενεί την Εθνική και την Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης αλλά και το Πανεπιστήμιο. Η ιστορία της χρονολογείται από τον 11ο αιώνα ως ένα παρεκκλήσι του Αγίου Κλήμεντος για να γίνει στη μεσαιωνική περίοδο ένα Δομινικανό μοναστήρι που το 1556 μετατράπηκε σε κολέγιο Ιησουιτών. Η βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνια βιβλία και συγγράμματα καθώς και πολλά ιστορικά παραδείγματα της Τσεχικής λογοτεχνίας. Η αρχιτεκτονική της είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα του μπαρόκ, καλύπτοντας 20.000 τετραγωνικά μέτρα κάτι που την καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα κτιρίων στην Πράγα μετά το κάστρο της πόλης. Η πολυτέλεια της κατασκευής, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες αλλά και ο λογοτεχνικός πλούτος καθιστούν τη βιβλιοθήκη αυτή ένα από τα πιο σπάνια «μουσεία» στον κόσμο αλλά και ένα διαμάντι της τέχνης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.



Σημαντική βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο, ιδρύθηκε το 1837 στο Rio De Janeiro στη Βραζιλία από ομάδα Πορτογάλων Μεταναστών και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Rafael da Silva de Castro. Η βιβλιοθήκη διαθέτει πολύτιμη συλλογή που περιλαμβάνει πάνω από 350.000 έργα. Εκτός από τη μεγάλη συλλογή των σπανίων έργων, η Real Gabinete Português de Leitura είναι γνωστή για τις υπέροχο αρχιτεκτονικό Neo-Manueline σχεδιασμό της, που θυμίζει στιλ Gothic το οποίο άκμασε κατά τη διάρκεια των Πορτογαλικών ανακαλύψεων. Η βιβλιοθήκη είναι ψηλή και επιβλητική, φέρνοντας στο νου την εικόνα των γοτθικών καθεδρικών ναών και των μοναστηριών. Στο εσωτερικό, τα ράφια των βιβλίων γεμίζουν κάθε τοίχο μέχρι την οροφή, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το χρυσό και το ξύλο προσδίδουν στο χώρο μια ζεστή, πολυτελή ατμόσφαιρα. Το σκηνικό συμπληρώνουν αγάλματα που υπάρχουν σε όλο το χώρο. Από τα πολυάριθμα ράφια και τα διακοσμητικά στις πόρτες, από τις σπειροειδείς κολόνες και καμάρες, κάθε σπιθαμή της βιβλιοθήκης είναι μια οπτική απόλαυση.




Περιπλανηθείτε στους διαδρόμους της παλαιάς βιβλιοθήκης του Trinity College και ανακαλύψτε χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μΧ. Τα βιβλία των Κελτών είναι από τα πιο όμορφα εικονογραφημένα χειρόγραφα που περιέχουν κείμενα των Ευαγγελίων στα Λατινικά σημαντικός πόλος έλξης για πολλούς ιστορικούς. Ο βασικός χώρος της βιβλιοθήκης έχει 65 μέτρα μήκος και είναι γνωστός ως The Long Room. Διαθέτει περίπου 200.000 βιβλία και δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε μοναδικές εκδόσεις σε έναν ατμοσφαιρικό περίγυρο.



Η Βιβλιοθήκη Admont Abbey βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Admont της Αυστρίας. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας. Το κτίριο είναι από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της υστερο Μπαρόκ εποχής στην Ευρώπη.  Η Βιβλιοθήκη Admont Abbey αποκαλείται ''το 8ο θαύμα του κόσμου''. Αντιπροσωπεύει τη διαφύλαξη της γνώσης, αφού στη συλλογή της μπορείτε να διαπιστώσετε την καλλιτεχνική και ιστορική εξέλιξη των βιβλίων ανά τους αιώνες, από τα χειρόγραφα έως τα σύγχρονα βιβλία. Πάνω από 70.000 βιβλία φιλοξενούνται σε αυτόν τον υπέροχο χώρο όπου δεσπόζουν τεράστιες τοιχογραφίες, γλυπτά και πίνακες. Οι τοιχογραφίες δείχνουν την αναζήτηση του ανθρώπου μέσα από τη σκέψη και τις επιστήμες.



Μια από τις πιο παλιές και πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της Αυστρίας έχει στην κατοχή της πάνω από 150.000 τίτλους πολλοί από τους οποίους χρονολογούνται τον 16ο, 18ο και 19ο αίώνα.



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας - Bibliothèque nationale de France, BnF - ιδρύθηκε το 1368 και η επέκταση της οφείλεται στον Λουδοβίκο ΙΔ'. Έγινε η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη όταν επέτρεψε, το 1793, την πρόσβαση του κοινού στα τεκμήρια και στα αρχεία της. Ο χώρος της βιβλιοθήκης αποτελείται από μια μεγάλη οβάλ αίθουσα με σταθμούς εργασίας για τους αναγνώστες. Σε αυτή την αίθουσα όπως επίσης και σε κάθε όροφο υπάρχουν τα χιλιάδες τεκμήρια που ανήκουν στην βιβλιοθήκη, ανάμεσά τους και 5.000 ελληνικά χειρόγραφα. Ως εθνική βιβλιοθήκη περιέχει και όλη την εκδοτική παραγωγή της Γαλλίας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας δεν περιορίζεται μόνο στην συλλογή υλικού και την παροχή αυτού στους χρήστες. Μέσα στον χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχουν αρκετοί χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για παρουσίαση εκθέσεων, οργάνωση εκδηλώσεων και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο. Καθημερινά ο αριθμός των χρηστών του ηλεκτρονικού καταλόγου της βιβλιοθήκης αλλά και ο αριθμός των επισκεπτών στους χώρους της αυξάνεται.



Μόλις το 2011, στην πόλη της Στουτγάρδης στη Γερμανία, άνοιξε επίσημα ένα νέο πολιτιστικό κέντρο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης. Αυτό το υπέροχο λευκό θαύμα είναι διακριτικό στο σχεδιασμό,  όπου τα βιβλία και οι επισκέπτες παρέχουν το χρώμα σε ένα κατά τα άλλα ουδέτερο περιβάλλον. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης είναι μέσα στις πέντε μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου και μοιάζει με έργο του νεωτεριστικού καλλιτέχνη Esher MC. η σχεδιάσή του όμως ανήκει στην εταριεία Yi Architects. Το εσωτερικό του είναι φωτεινό, χωρίς άμεσο φωτισμό, ζεστό χωρίς χρώμα βαφής και οικείο για τους επισκέπτες. Το έργο αυτό είναι ένας σταθμός στο σχεδιασμό, σίγουρα μία από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου.
Το κτίριο είναι προσβάσιμο και από τις τέσσερις πλευρές ενώ οι εννέα όροφοι πάνω από το έδαφος αλλά και οι δυο κάτω από αυτό προσφέρουν χώρο για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο βιβλία! Η μορφή και η συμμετρία της εισόδου του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από το «κενοτάφιο του Νεύτωνα» του Étienne Boullée, ενώ το εσωτερικό της βιβλιοθήκης στην ουσία είναι ένας εντελώς άδειος χώρος, που αν και χωρίζεται σε επίπεδα, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ενιαίο κομμάτι. Ένα κεντρικό φως στο ταβάνι του κτιρίου έχει τοποθετηθεί για να φωτίζει όλο τον χώρο ενώ ένα μικρό συντριβάνι 1 τετραγωνικού μέτρου βρίσκεται εκεί για να προσφέρει μια στοχαστική διάθεση. Το κόστος κατασκευής της βιβλιοθήκης ανήλθε στα 80 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.



The National Library Of China, Beijing
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πεκίνου. Η προκάτοχός του ήταν η Βιβλιοθήκη Capital η οποία ιδρύθηκε το 1909. Το 1916 η Βιβλιοθήκη άρχισε να δέχεται υποχρεωτικά από το νόμο την κατάθεση αντιγράφων των εθνικών εκδόσεων. Η Βιβλιοθήκη έχει τη συνολική επιφάνεια των 170.000 τετραγωνικών μέτρων, κατάταξη πέμπτη θέση μεταξύ των βιβλιοθηκών του κόσμου. Στη συλλογή υπάρχουν 270 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, 1.600.000 τόμοι αρχαία βιβλία, 35.000 κομμάτια κελύφη χελώνας και οστά ζώων. Η Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό 365 ημέρες το χρόνο και οι on-line υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες 24 ώρες την ημέρα μέσω της σύνδεσης της με διάφορα δίκτυα πολυμέσων και στο Διαδίκτυο. 



Το Φεβρουάριο του 1857, ο George Peabody, ένας πλούσιος έμπορος της Βαλτιμόρης έδωσε $300,000 για να ξεκινήσει το Ίνστιτούτο Peabody. Ο Peabody αφιέρωσε το Ινστιτούτο του στους πολίτες της πόλης σαν ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη και τη φιλοξενία τους. Το Ινστιτούτο σχεδιάστηκε ώστε να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο για τη Βαλτιμόρη,  με σχέδια για μια γκαλερί τέχνης και ένα μουσικό σχολείο, όπως και για μια δημόσια βιβλιοθήκη.
Η κύρια συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία φιλολογικού ενδιαφέροντος του 19ου αιώνα. Τα 300,000 βιβλία της συλλογής περιέχουν πολλούς τόμους για θρησκεία, Βρετανική τέχνη, αρχιτεκτονική, τοπογραφία, Αμερικανική ιστορία, βιογραφίες και λογοτεχνία, ιστορία της επιστήμης και γεωγραφία. Ενώ η πλειοψηφία των τίτλων της βιβλιοθήκης ανήκουν στον 19ο αιώνα, στα ράφια της περιέχονται ακόμα πρώιμες εκτυπώσεις βιβλίων, πίνακες σφηνοειδούς γραφής και μια συλλογή με εκδόσεις του Δον Κιχώτη. Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι από τα ομορφότερα στον κόσμο. Ολοκληρωμένη το 1878, σχεδιάστηκε από τον Edmund G. Lind σε συνεργασία με τον πρώτο κοσμήτορα του Peabody, Nathaniel H. Morison, ο οποίος την περιέγραψε σαν ένα “καθεδρικό των βιβλίων”. Το νεοελληνικό εσωτερικό του περιλαμβάνει έναν κεντρικό χώρο ο οποίος, ξεκινώντας από ένα ασπρόμαυρο μαρμάρινο πάτωμα φτάνει, 19 μέτρα ψηλότερα, σε ένα φεγγίτη. Ο κεντρικός χώρος περιστοιχίζεται από 5 επίπεδα από εξώστες με περίτεχνα σιδερένια κάγκελα και μαρμάρινες στήλες. 



Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως αφιερωμένη αποκλειστικά στη συλλογή σπανίων βιβλίων και χειρογράφων που χρονολογείται ήδη από τον 19ο αιώνα.  Επί του παρόντος διατηρεί περίπου 500.000 τίτλους και αρκετά εκατομμύρια χειρόγραφα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τυπωμένης Αγίας Γραφής του Gutenberg, τα οποία πρέπει να διατηρούνται συνεχώς σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Για το σκοπό αυτό το εξωτερικό του κτιρίου φέρει υαλοπίνακες που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται μέσα χωρίς να προκαλεί βλάβη στα σπάνια βιβλία. Στο κέντρο υπάρχει ένας γυάλινος πύργος με τα βιβλία, ενώ αντί για το κλασικό σύστημα πυρόσβεσης που μπορεί να καταστρέψει τους σπάνιους τίτλους ένα σύνολο αντικαυστικών αερίων λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Το κτίριο της βιβλιοθήκης στη σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε από τον  Gordon Bunsharf και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1963. 

Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου