'Εφη Αγραφιώτη & Γιώργος Κοντραφούρης: ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΙΑΝΑ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
'Εφη Αγραφιώτη, Γιώργος Κοντραφούρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΙΑΝΑ

Την Τετάρτη 20 Μαΐου και ώρα 8:30μμ δύο διακεκριμένοι μουσικοί η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης μοιράζουν τον επί σκηνής χρόνο στην ελληνική και την αμερικάνικη μουσική, επιλέγοντας συνθέσεις εκ των οποίων αρκετές θα ακουστούν για πρώτη φορά και που όλοι οι ακροατές μπορούν να απολαύσουν εξ' ίσου.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών που ο καθένας τους προσφέρει ένα διαφορετικό κλίμα με το έργο του. Ο Ιάσων Αντωνιάδης χάρισε στους δύο ερμηνευτές ένα γλυκό χορό, τη Ντομένικα Ρούμπα. Γραμμένη είκοσι σχεδόν χρόνια πριν πρωτοπαίχτηκε από τις πιανίστριες Δήμητρα Μανέ και Αντιγόνη Μηλιώρη. Την ίδια εποχή ο τότε μαθητής της Έφης Αγραφιώτη Παναγιώτης Θεοδοσίου γράφει επίσης για τη Δήμητρα και την Αντιγόνη το έργο του Παιχνίδι Για Δύο παίζοντας ανάμεσα στις συνθετικές ιδέες του Μορίς Ραβέλ αλλά με τζαζ υποδόριο ύφος. Ο Κώστας Γρηγορέας μετέγραψε για δύο πιάνα ένα πανέμορφο έργο σε αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα, που έχει τον τίτλο Δήλος και αρχικά παίχτηκε από τους Κίθαρις, την υπέροχη ορχήστρα κιθαριστών του Ιάκωβου Κολανιάν. Τέλος θα ακουστούν έργα των Βασίλη Μπακόπουλου και Βαγγέλη Παπαθανασίου ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος "THE FROMINX" και πολύ στενοί φίλοι για μια ζωή. Το κομμάτι του Βασίλη Μπακόπουλου Ιn Heaven είναι μια βαθιά ανθρώπινη εικόνα στην οποία θυμάται τη μητέρα του, αναπολεί στιγμές και εντέλει ο συνθέτης την αποχαιρετά κοιτώντας τη να πετάει στον ουρανό κι ο ίδιος ξαναγυρίζει στη γη και στο σήμερα. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε για δύο πιάνα ειδικά για τη συγκεκριμένη συναυλία τις Παραλλαγές πάνω στο Χορό της Φωτιάς. To έργο γράφτηκε το 1979 και πρόκειται για Πυρίχειο χορό που ηχογραφήθηκε από τον συνθέτη στο δίσκο Ωδές.
Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν το πρώτο έργο του Leonard BernsteinMουσική Για Δύο Πιάνα άπαιχτο μέχρι σήμερα γραμμένο το 1937, καθώς και οι Συμφωνικοί χοροί από το West Side Story. Τέλος οι δύο ερμηνευτές έχουν επιλέξει δύο κόμμάτια από το έργο του καταπληκτικού Αμερικανού αυτοσχεδιαστή, μαέστρου και συνθέτη Morton Gould "Two Pianos", Blues & Echoes

Εισιτήρια 
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 5
Πολύτεκνοι, 65+: € 8
Ζώνη Β: € 12
Ζώνη Α: € 20
Ακούστε εδώ δείγματα της δουλειάς των δύο ερμηνευτών.

Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Έφη Αγραφιώτη Γιώργος Κοντραφούρης
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΝΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
click here to listen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου