Μικρές Μουσικές Ιστορίες... Bolero by Maurice Ravel

Σας λέει τίποτα λέξη "Fandango"; Mάλλον όχι! Όμως η λέξη "Bolero" σίγουρα σας λέει πολλά και σας φέρνει στο μυαλό το αριστούργημα του Maurice Ravel.
Έτσι για την ιστορία λοιπόν Fandango - είδος Ισπανικού χορού - ήταν η αρχική ονομασία που δόθηκε πρωταρχικά στο έργο για να αλλάξει αργότερα σε Bolero. Ο ίδιος ο Ravel περιγράφει την μουσική του σαν ένα "πείραμα από το οποίο λίγα θα μπορούσε να περιμένει κανείς" και μάλιστα τον εκνεύριζε η δημοτικότητα που είχε αποκτήσει το δημιούργημά του αυτό στο ευρύ κοινό. Άδικο δεν είχε βέβαια.
Το έναυσμα για να γραφτεί δόθηκε από την Ρωσίδα χορεύτρια Ida Rubinstein. Ο Ravel καλείται να ενορχηστρώσει 6 κομμάτια από την πιανιστική σύνθεση του Isaac Albeniz "Iberia". Η δουλειά όμως ναυάγησε και ο συνθέτης αποφάσισε να γράψει μια νέα δική του σύνθεση η οποία έκανε πρεμιέρα στην όπερα του Παρισιού 22 Νοεμβρίου 1928 σε χορογραφία της Bronislava Nijinska. 

Απο τότε το Bolero αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για χορευτές και χορογράφους και όχι μόνο. Το διασκεύασε τόσο ο ίδιος όσο και μουσικοί μετά από αυτόν (click here to listen the first recording of Bolero with Ravel himself as conductor). 


             Ida Rubinstein                                                                             Bronislava NijinskaΚείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης: Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου