Ο Καρυοθραύστης στη σκηνή του Mariinsky... μια ιστορία 120 ετών

Ήταν Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 1892 όταν άνοιξε η αυλαία του Θεάτρου Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, για την παγκόσμια πρώτη του "Καρυοθραύστη". Η ιστορία σε όλους μας γνωστή και βασισμένη στη διασκευή του παραμυθιού του Ernst Theodor Amadeus Hoffmann "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών". Στο πέρασμα των χρόνων το έργο ανέβηκε σε όλες τις μεγάλες σκηνές, ερμηνεύτηκε από τους μεγαλύτερους χορευτές και διασκευάστηκε από τους καλύτερους χορογράφους. Όμως η ψυχή του παραμυθιού παραμένει στο Θέατρο Mariinsky και κάθε Χριστούγεννα, κατά παράδοση πλέον, φιλοξενείται στην ιστορική αυτή σκηνή. Για του μαθητές της κορυφαίας ακαδημίας χορού Vaganova, το ανέβασμα του Καρυοθραύστη έχει ξεχωριστή σημασία καθώς δίνεται η ευκαιρία στους καλύτερους κάθε ηλικίας, να χορέψουν επί της σκηνής του Mariinsky και να γευτούν σαν αυριανοί επαγγελματίες την εμπειρία μιας τέτοιας ιστορικής παράστασης. Εμείς μόνο θεατές μπορούμε να είμαστε σε αυτή την μεγάλη γιορτή του χορού.
(click here to view)
Tchaikovsky - The Nutcracker: Mariinsky Ballet
Valery Gergiev, Mariinsky Theatre Orchestra 


Η υπόθεση
 Η νεαρή Κλάρα την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη παίρνει από τον νονό της ένα πολύ ξεχωριστό δώρο. ¨Ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.


Κείμενο-Επιμέλεια Παρουσίασης Αναστασία Τσαγκάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου