Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Greek Piano Waves από την Anita Savic.Μια ναυτιλιακή εταιρία, η Prime, που επικεφαλής της βρίσκονται φιλόμουσοι άνθρωποι, μια σέρβα πιανίστρια η Ανίτα Σάβιτς, που δουλεύει στην εταιρία αυτή και που ερχόμενη στην Ελλάδα τα σκληρά χρόνια της διαλυμένης πατρίδας της δεν ξέχασε την αγάπη της για την μουσική και το πιάνο! Είναι μια συγκυρία που μας δίνει αφορμή να υπογραμμίσουμε την κυκλοφορία του CD με τον γλυκό τίτλο Greek Piano Waves. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πολιτιστική διπλωματική κίνηση αυτό το γεγονός. 

Η πρωτοβουλία αυτή με συγκίνησε πολύ. Προσωπικά γνωρίζω την Ανίτα από την κοινή μας μαθητική πορεία με την Εφη Αγραφιώτη  που από το 1978 ηχογράφησε τρείς δίσκους βινυλίου με ελληνική μουσική. Ένα κοινό χαρακτηριστικό διακρίνω: οι συνθέτες και τα έργα του 1978 ήταν άγνωστα στο κοινό και η εκτίμηση στους Έλληνες συνθέτες περιορισμένη στους έχοντες σχέση. Οι έλληνες συνθέτες αν και ενδιαφέροντες, δεν καταφέρνουν όμως ακόμα σήμερα να μας απασχολήσουν με τον ήχο τους, όσο θα έπρεπε. Δεν ήταν και ποτέ επιλογή του κράτους να στηρίξει ουσιαστικά αυτό το χώρο, μη κρυβόμαστε…Κι όμως είναι εξαιρετικοί οι συνθέτες μας σε μεγάλο ποσοστό! Σπουδαία είναι και η ιστορία της λόγιας μουσικής στη χώρα μας. 
Η Ανίτα Σάβιτς λέει ευχαριστώ στη μουσική των ελλήνων μουσουργών, παίζει με το πάθος που τη χαρακτηρίζει, χαμογελάει αισιόδοξα μετά από όσα της έχουν συμβεί, δεν σταματά να ψάχνει στη μουσική μας, επιθυμεί να μελετήσει μουσική και έκπληκτη αναρωτιέται: έχετε τόσο όμορφη μουσική και δεν την εκτιμάτε; Μα είναι θησαυροί αυτά τα έργα!! 


Η παρουσίαση του CD θα γίνει την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 19:30 στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι  Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ομιλήτρια την Έφη Αγραφιώτη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα προσφερθούν στη Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών "Μετάδραση".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου